Kuhu lähevad Trevi purskkaevu mündid?

Samal ajal kui pool maailma vaevleb kriisi käes, on siin Roomas koht, mis mõõnaaegu ei tunne - fontana di Trevi ehk Trevi purskkaev. Pigem vastupidi - kahe viimase aasta jooksul on Rooma tagasi tahtjate poolt üle õla visatud müntide kogusumma aina suurenenud.

Korra nädalas, hommikuti, umbes kella 8 paiku, piiratakse ligipääs purskkaevule. ACEA töötajad korjavad pumpadega kokku raha,  mis antakse omakorda üle kiriklikule heategevusorganisatsioonile Caritas. Nii nagu Rooma Linnanõukogu käskkirjaga ette nähtud.
Caritas'e töötajad viivad need edasi villa Glori'sse, kus toimub nende pesu ning jagamine nii suuruse kui valuuta järgi.
Esialgu oli probleeme, kuna pangad ei vaheta münte, aga siis leiti võimalus teha seda mõnede ettevõtete kaudu, mis just sellega tegelevad. Nii lähevadki rekkad müntidega regulaarselt Inglismaale või saksamaale, kus need ettevõted asuvad.

Caritas ona kasutanud raha villa Glori, kus asub üks AIDSihaigete abikeskusest, ruumide restaureerimiseks. Lõviosa läheb aga Solidaarsusempooriumi kulude katteks. 
Emporio della Solidarietà on Rooma äärelinnas  Ponte Casilino juures asuv supermarket,  kus väheste või olematute sissetulekutega inimesed saavad tasuta kaupa. Seal on kassad, ostukorvid - täpselt nii nagu igas tavalises supermarketis. Ainult et raha asemel kasutatakse kaarte - tessera'id - millele pannakse punkte vastavalt inimese majanduslikule olukorrale, mille kontrollib Caritas või muud Caritasega seotud organisatsioonid. Iga kuu saab teha sisseoste teatud arvu punktide eest.
Osta saab vaid eluks hädavajalikke tooteid. Näiteks alkoholi seal ei ole.

Solidaarsusempooriumis käijateks pole mitte ainult kerjused või tänaval elavad inimesed. Tihti on tegemist lihtsalt töötute ja lastega peredega või näiteks lahutatud isadega, kelle palgast ei jätku, et ülal pidada nii ennast kui eemal elavaid lapsi. Kriisiga on suurenenud uusvaeste arv.

Trevi purskkevu raha pannakse 10 kilostesse kottidesse, millest igaüks sisaldab umbes 300 eurot. 
Aastal 2010 oli sissetulek purskkaevust  838 000 eurot, 2011 kasvas see 951 000ni.
2012 esimese kuue kuu jooksul korjati kokku 540 00 eurot.

Oma teene on suurenenud rahakoguse juures ka asjaolul, et kontrollid Comune di Roma, Rooma Linnavalitsuse, poolt isehakanud rahakorjajate vastu on märgatavalt suurenenud. 
Ühe 2011 a. tehtud linnanõukogu määrusega, mille kohaselt on ainsaks seadusjärgseks korjajaks Comune, on linnapolitseil (vigili urbani) õigus neid isehakanuid isegi areteerida. 

Aga juriidilisel tasemel ei ole asi lihtne.
Juba 1994 aastal otsustas Kassatsioonikohus, et võtta raha avalikust purskkaevust (ükskõik millisest) ei ole kuritegu. Vette visatud müntide kohta kehtib res nullius e communes omnium st. need ei kuulu kellelgi, kuna tahtlikult maha jäetud omanike poolt. Samal põhimõttel nagu ei ole kuritegu võtta prügikasti visatud ese.

Fontanana di Trevi kohta on jõus siiski Comune di Roma määrus ja viimati on ka omapead tegutsevaid mündiõngitsejaid kinni peetud.

Kuulsaim ja "staažikaim" neist on kindlasti Roberto Cercelletta, hüüdnimega D'Artagnan *.
See töötu nullatenente on ennast elatanud Trevi purskkaevu müntidega juba 20 aastat.
Politseiga protestides teeb ta aeg-ajalt žiletiteraga lõikeid kõhu peale ja sellest tuleneb ka tema hüüdnimi.
Pühapäeval ta ei "tööta". 
Väidetavalt on õnnestunud oma "kullaegadel" D'Artagnanil kokku korjata isegi 12 000 eurot kuus
Cercelletta rõhub just asjaolule, et raha purskaevus ei saa kuuluda kellelegi. 
Vaatamata rangenenud määrustele, pole ta om showsid lõpetanud. Veel hiljuti hüppas ta protesti märgiks purskkevu, ähvardades kõhule uue lõike teha, aga politsei ning kiirabi tegid asjale kiire lõpu.

(*täiendus - Roberto Cercelletta suri 18/12/2013)

Lisame sellele kõigele veel purjus turistid, kes aeg ajalt kas lihtsalt lõbuks või fotomälestuse tarbeks purskkaevus kümblevad või futuristist artisti Graziano Cecchini, kes 2007 protesteeris globaalse turu vastu värvides vee aniliiniga punaseks, riskides rikkuda marmorit, ja tundub, et kaunil purskkaevul ei lasta rahus olla.

Ainsa aktsepteeritava kümbluse au Trevi prurskkaevus anname vaid Anita Ekbergile, Marcello Mastroiannile ja Maestro Fellinile.


Foto siit



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar