Testaccio linnaosa


piazza-testaccio-rome-by-matteo-mueller-thies.jpg
Piazza Testaccio Foto Matteo Mueller-Thies

Kui ma oleksin turist ja peaksin Rooma majutust otsima, siis koonduksid mu otsingud Testaccio kanti.
Jalutuskäigu kaugusel Trasteverest, Circo Massimost, Bocca della Veritàst ja teatro Marcellost. Veel paarsada meetrit ja oledki piazza Venezial. Bussi eelistades jääb kesklinn, centro storico, vaid 3 peatuse kaugusele. Selle eest saab näha Testaccios, erinevalt kesklinnast, seda tõelist igapäevast rooma elu, olla roomlaste keskel, nuusutada ligidalt giallorosso (punakollast) atmosfääri.

Photo-social-club-Roma_Testaccio-Monte-dei-Cocci-Tour_Photo-by_Jared-Chuba_00002.jpg

Nagu Montil või Trasteverel, on ka Testacciol tugev oma identiteet. Kunagi, veel kümmekond aastat tagasi, oli see väga lihtrahvalik paik. Viimaste aastatega on lisandunud aga uus ülikoolikontingentist, ajakirjanikest, näitlejatest ja vabakutselistest elanikkond. Arvestades veel tuntud Testaccio Muusikakooli, muuseumite ja alternatiivkultuuri ürituste kohti, on sellest saanud selline topelthingega linnaosa - rahvalik aga kultuurne.

Lisaks sellele vahetab Testaccio täiesti oma ilmet päeval ja öösel. Muusikaklubid, öölokaalid, baarid, diskoteegid nagu Akab, Radio Londra, Caffè Latino, Caruso, Coyote, Big Bang, Contestaccio, Alibi Club - siin on igale maitsele. Suur eelis, et enamalt jaolt on need ööelu paigad elumajadest eemal ega sega neid, kes rahulikku õhtut eelistavad.

Samuti on Testaccios suurepärane restoranide valik. Paljud neist üleroomalise kuulsusega nagu näiteks pizzeria Da Remo, La Fata Ignorante, Flavio Al Velavevodetto, Trapizzino Testaccio, trattoria da Felice (parim carbonara ja "cacio e pepe" Roomas), Il Nido Gusto e Miscele, ajalooline trattoria Perilli (kuulus "cacio e pepe" koht). Kõiki ei jõuagi nimetada, laske end oma intuitsioonil juhtida, sest Testaccios sööd peaaegu igas kohas hästi, seal ei ole liiga turistlikke söömapaikasid. Minu isiklik eelistus on Augustarello a Testaccio.



Loomulikult ei ole Testaccio linnaosas ülikuulsaid ajaloolisi vaatamisväärsusi. Selle-eest on seal aga mitmeid vähetuntud pärleid, mis on kohustuslikud igale põhjlikumale Rooma fännile.
Alustagem mittekaotliiklikust surnuaiast, kuhu on maetud Shelley, Keats, Antonio Gramsci, et nimetada vaid neid kuulsamaid. Kirjutasin sellest pikemalt oma e-raamatus "Iga teekond saab alguse südamest". Erakordselt kaunis ja rahulik paik, vaatega teisele suurepärasele vaatamisväärsusele - Caius Cestiuse püramiid, millest detailsemalt siin.

2014-09-43-1500-880-crop.jpg
Mittekatoliiklik kalmistu Testaccios

Siis on veel Monte dei Cocci ehk Monte Testaccio - 36 m kõrgune kunstlik mäeküngas, kujunenud antiiksete amforate jäänustest, mis visati ära pärast nende sisu tühjendamist kui ligidal asunud jõesadamast kaupa maha laaditi. Nende amforate ladinakeelne nimetus oli "testae" ja sellest (täpsemalt "mons Testaceus") ongi linnaosa oma nime saanud. Sajandite jooksul on sinna kuhjunud arvatasti 25 miljonit amforat ja seesama amfora on ka Testaccio sümboliks. Väärib vaatamist.

4376371276_4214cfdd42_z 2.jpg
Monte dei Cocci (Flickr/Hans Dinkelberg)

Natuke omaette jääb ex-Mattatoio (endine Rooma tapamaja), millest nüüd on kujunenud  kultuurikeskus, kus toimuvad festivalid, loomingulised laboratooriumid, ökoturud. Huvitav võib olla Città dell'Altra Economia (Teistsuguse Majanduse Linn), mis propageerib bioloogilisi tooteid, solidaarset kaubandust, kõikvõimalikku taaskasutust jms. ja kaasaegse kunsti muuseum Macro Future. Tasub järele uurida, mis seal parasjagu toimub.


aIMG_4818-860x450_c.jpg

Testacciot kutsutakse Rooma südameks. See on nagu küla keset linna. Inimesed tervitavad veel tänaval, räägivad üksteist taga ja kus on tunda veel kogukonnatunnet. Tore on kuulda valdavat tõelist rooma murret nauditavatel talvistel pärastlõunatel või suveõhtutel kahel Testaccio piazzal. Rooma hing on siin lärmakalt elus vastukaaluks väljapeetutele intellektuaalidele ja hipsteritele. Ja kui juhute Roomas olema kui mängib AS Roma jalgpallimeeskond, siis on Testaccio parim paik, kus võidurõõmudele kaasa elada. Selles linnaosas asutati esimene punakollane Roma Club, siin oli AS Roma esimene jalgpallistaadion (ehitatud 1929) , mis praegu on niivõrd hooletuses, et süda tõmbub kokku, aga ei ole võimalik nõrgestada seda nähtamatut sidet Testaccio ja tema südamemeeskonna vahel.

3673855993_4c64b079de.jpg


Tehke colazione Linari baaris, Rooma parimate cornettodega.
Istuge hetkeks piazza di Santa Maria Liberatrice pargipingile ja võtke tükk valget pizzat nutellaga Il Pizzettierest.
Ja kuulake Gabriella Ferrit, Testacciost pärit ehedat rooma lauljannat, kelle sünnimaja sealsamas piazzal asub. Laske Rooma südamesse.



3 kommentaari: