"Kohutava ilu" paigad Roomas 3

See on nüüd kolmas ja viimane postitus "Kohutava ilu" kohtadest Roomas.
Ma ei maininud kõiki filmis nähtud paiku. Neid on palju ja postitusi läheks vaja paarkümmend, et igale poole jõuda. Kui aga kellelgi on küsimusi mõne stseeni kohta, jätke kommentaaridesse, katsun vastuse leida :)

Eelmises postituses lõpetasin akveduktiga ja akveduktiga alustangi. Õigupoolest ühe kauni purskkaevu ja veejuhtmega, mis vee selleni viib.


See on Acqua Paola purskkaev Gianicolol (roomlastele "Er Fontanone") ja me näeme seda filmi alguskaadrites - koht, mille ees seistes, Rooma panoraami vaadates sureb turist.

Paola ei tulene mitte naise nimest, vaid paavst Paulus V (Borghese) poolt ellu viidud veejuhtme projektist, mis tõi vee Rooma lääneosasse, Tiberi paremale kaldale (Trastevere ja Vatikan). Purskkaev ongi veejuhtme lõpp-punkt.
Tegelikult oli see akvedukt ehitatud juba II.saj imperaator Traianuse poolt. Paulus V teene oli selle geniaalse inseneritöö taas kasutuselevõtt aastal 17. saj. alguses. Veejuhe kogus vett Bracciano järve ligidalt, selle pikkus oli 57 km ja tarnis Roomale vett 118 200 m3 päevas st. 1367 liitrit sekundis!
Acqua Paola purskaevul on marmorisse raiutud:
PAVLVS QVINTVS PONTIFEX MAXIMVS
AQVAM IN AGRO BRACCIANENSIS
SALVBERRIMIS E FONTIBVS COLLECTAM
VETERIBVS AQVAE ALSIETINAE DVCTIBVS RESTITVTIS
NOVISQVE ADDITIS
XXXV AB MILLIARIO DVXIT
Ladina keele mõistjatel võib tekkida kohe kahtlus, et mis Traianus, kui jutt on hoopis Alsietino veejuhtmest (ehk acqua Augusta, ehitatud Augustuse poolt). Tegemist on ajaloolise veaga. Traianuse akvedukt kasutas juba omal ajal osaliselt Alsietino veejuhet ning kattus sellega teatud teejuppidel.  
Alsietino vett kasutati piazza Navona veemängudeks ehk naumachia'deks ja see ei olnud joodav.
Traianuse akvedukt sai kannatada gootide ja longobardide käe läbi. 8. ja 9. saj oli üritatud seda taastada, aga lõplik taastustöö õnnestus alles 1608 - 1610 just tänu Paulus Vle.
Acqua Paola purskkaevu arhitektiks oli Giovanni Fontana (it. keeles Purskkaev :) ) ja see ehitati üles kasutades Rooma (Nerva) foorumist võetud marmorit ning esialgse Püha Peetruse kirku (ehitatud imperaator Konstantinuse poolt) graniitsambaid.
Aastal 1849 sai puskkaev taas kannatada Gianicolol toimunud lahingu tõttu ja prantsuse kahuritule läbi, kui prantslased ründasid äsjasündinud Rooma Vabariiki.
Parim moment Gianicolole minna on siis kui olete Trastevere kandis. Võite võtta kas nr.115 või 870 bussi või teha väikese jalutukäigu, võtta Trasteverest via Garibaldi ja käia see läbi kuni lõpuni Gianicolo künkal. Parim aeg - päikeseloojangu eel, et seda pärast piazzale Garibaldi terrassilt nautida.
Kui juba sealkandis olete, siis näiteks kell 12.00 toimub mitte kaugel Acqua Paola purskkaevust keskpäevane kahurilask. See asub praktiliselt Garibaldi ratsakuju "all".
Kahurilasu traditsiooni alustas paavst Pius IX 1. detsembil 1847 selleks, et kõikidele Rooma kirkukelladele täpselt keskpäeva teada anda. Esilagu oli see Castel Sant'Angelo ligidal, aga 1904 toodi kahur Gianicolo künkale, pärast aastast viibimist Monte Mariol. Sõjaperioodil oli kahur vakka.
Traditsioon taastati 21. aprillil 1959, Rooma 2712ndal sünnipäeval ja sellest ajast on ta ikka roomlastele keskpäevast pauku teinud. 
Kahur iseenesest osales Breccia di Porta Pia lahingus, Itaalia Kuningriigi suurtükiväes ja laskmisega tegeleb praegu Itaalia Sõjavägi.

"Kohutava ilu" võttepaikadest jääb Gianicolo lähedale veel San Pietro in Montorio kabel. mida nimetatakse ka lihtsalt Bramante kabeliks (tempietto), arhitekti järgi loomulikult.
Seal on võetud stseen ennast ema eest peitva tüdrukuga.



See kabel San Pietro in Montorio siseõuel on Bramante meistriteos, üks märkimisväärsemaid renessanssarhitektuuri näiteid. Ilmavalgust näinud 16. saj alguses Hispaania kuninga tahtel, peetakse ehitist ülemlauluks antiikarhitektuuri täiuslikkusele ja harmooniale oma perfektsete proportsioonidega.
Sellest väikeset kabelist sai eeskuju järgneva 4 aastasaja jooksul maailma tähtsaimatele hoonetele.
Tempietto kuppel inspireeris Michelangelot Püha Peetruse Basiilika jaoks, seda võeti eeskujuks Wahington DC  Kapitooliumihoone, Howardi lossi Yorkshire's Inglismaal, Pariisi Pantheoni ja Kazani Jumalema Kiriku  ehitamiseks Peterburis, nimetades vaid tähtsamaid.
Ei hakkaks siinkohal rääkima Bramantest, kes omaette postitust väärib....
Kui võtate ette jalutuskäigu Gianicolole via Garibaldit mööda (mis on küllaltki pikk, hoiatuseks :) ), siis kõige pealt kohtate Bramante kabelit, seejärel Acqua Paola purskkaevu ja pärast Passeggiata Gianicolot, jõuate Garibaldi ratsakuju juurde.
Pärast minge Trasteveresse sööma :)
Ja lõpetuseks tahaksin rääkida Pühast Trepist, la Scala Santa'st, mille igivana Pühak (la Santa) põlvili läbi teeb.

See asub San Giovanni in Laterano basiilika lähedal asuvas Santuario della Scala Santa's ja on katoliikliku maailma tätsamaid pühasid treppe.
Ühe keskaegse legendi järgi olevat see seesama, mille tegi läbi Jeesus ise (minnes Pontius Pilatuse juurde enne ristilöömist), toodud Rooma aastal 326 Püha Elena, Konstantinus I ema poolt. Teiselt poolt räägib teine legend sama juttu Jerusalemmas oleva Püha Trepi kohta. Nii et mine ja võta siis kinni....
Paljud katoliiklased, kes siia kokku tulevad, võtavad ette trepist põlvili üles minemise. Igal trepiastmel peaks palvetama, see on nagu ühinemine Jeesuse kannatustega ja püüdlus kõrgeima poole. 
Kui soovite seda erkordset kogemust läbi teha, siis võtke teadmiseks, et asi nõuab füüsilist jõupingutust.
Kindlasti aga jätab see iga vähegi spirituaalse inimese hinge sügava jälje. 
Püha Trepi kodulehelt leiate kõik lahtiolekuajd ja muudki huvitavat.
"Kohutava ilu" postitusted tahaksin aga lõpetada kaadriga filmist, mis oma kauniduselt hinge värisema paneb. 
See on kujutluspilt sellest, mida tunnen, kui oma kodulinnas jalutades end järjekordselt  (ja ikka veel) sellesse imelisesse paika armununa tunnen.
Kui õhtuti tuledes Colosseumi eest mööda sõidan.
Kui Circo Massimol istudes Caracalla terme vaatan.
Kui Sixtuse sillast üle minnes pilgu Tiberile heidan.
Ja minu sees võtavad kohad sisse roosad flamingod...on tunne, et tunned neid kõiki nimepidi...
Ma arvan, et ma ei ole ainuke :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar