Muinasjutumaa nimega Coppedè

Niisama naljalt sinna ei satu.
Aga ütleme näiteks, et on asja Eesti saatkonda Roomas ja see kaunis paik jääb sealt vaid mõne minuti kaugusele.

Coppedè ei ole mitte isegi omaette linnaosa, pigem selline vaikne ja reserveeritud nurgake, kus tundub, et oled mingis teistmoodi aja- ning ruumimullis.
Sinna saab piazza Buenos Aireselt via Tagliamentot mööda minnes ja paremat kätt jääbki sissekäik sellesse omapärasesse kohta.


Gino Coppedè
Coppedè koosneb 27st palazzost ja 18st villast, igaüks neist omamoodi vaatamist väärt, kuigi on tervik see, mis muljet avaldab. Nimelt on see üks ootamatu eklektiline segu kõikvõimalikest arhitektuuristiilidest - liberty ning  art decò segatud vanakreeka, gootika ning barokiga, minnes läbi renessanssi ja keskaja. 
Nii kirja pandult võib tunduda mingi haige vaimu väljamõeldisena ja kuigi tuntud thrilling-filmide režissöör Dario Argento  ning giallo'de isa Mario Bava on Coppedès mõned oma töödest vändanud, on tegemist absoluutselt lummava paigaga, kuna kõik need stiilid on omavahel ühendatud üllatavalt harmooniliselt .

Linnanurga nimetus tuleneb tema geniaalse arhitekti Gino Coppedè nimest, kes selle ka ehitas ajavahemikus 1913 - 1927. Esialgne projekt oli suurjoonelisem ning nägi ette tervet linnaosa. Arhitekt Coppedè surma tõttu ei viidud seda aga lõplikult ellu ning tööd lõpetas Paolo Emilio Andrè.

Piazza Mincio ja Konnade Purskkaev
Niisiis, kui tulete läbi kaare alt, mis ühendab kahte palazzi degli Ambasciatori, siis jõuate kesksele piazza Minciole.

Seal on Konnade Purskkaev (la Fontana delle Rane) ja Coppedè tähtsaim villa - Villino delle Fate ehk Haldjate Villa.

Konnade Purskkaev on ilmselt inspireeritud Kilpkonnade purskkaevust piazza Matteil, mõeldud austusavalduseks nii sellele kui suurmeister Bernini kuulsatele purskkaevudele. Selles purskkaevus tegid riietes supluse ära ka Beatles'id, kui nad ligidalasuvas klubis Piper kontserti andsid.

Haldjate Villa koosneb aga tegelikult kolmest eraldi sissekäiguga väiksest villast, millest üks on pühendatud Firenzele, teine Roomale ja kolmas Veneziale koos vastavate sümboolsete fassaadidekoratsioonidega (Dante, Petrarca, Romolus ja Remus, San Marco lõvi jne.). 
See on veid muinasjutulise väljanägemisega rafineeritud hoone, mille ehitamiseks kasutati väga mitemeid materjale - marmorit, kivi, puud, klaasi, rauda, terrcottat. Seega ekletilne ka materjalivalikus.

Villino delle Fate
Piazza Minciole jääb ka veel Palazzo del Ragno/Ämbliku Palazzo, mis saab nime hoone sissekäigul olevast mosaiigist - kollane võrku valmistav ämblik, töökuse sümbol, tumedal taustal. 
Hoone on kergete assüüria-babüloonia stiili sugemetega. Selle via Tanaro poolsele fassaadile on raiutud ladinakeelne lause “Artis praecepta recentis maiorum exempla ostendo”, mis tähendab umbes "Näitan kaasaegset kunsti antiikse kaudu" (ok, väga kohmakas, kes oskab jätke parem tõlge kommentaaridesse :) ). Lause väljendab arhitekt Coppedè kunstilist motot.

Palazzo del Ragno

Sattudes via Olonale, siis sealt leiate veel sellise palazzo, mille fassaadil on päikesekell.

Ühesõnaga, absoluutselt iga hoone on oma eripäraga, oma auraga, selles maagilises Rooma nurgakeses. Tuleb teritada silma ning vaadelda ülirohkeid detaile, mis iga maja kaunistavad.

Kuigi Coppedè stiili loetakse üldistades neoekletitsmiks, ei ole sel ei eel- ega järelkäijaid ning seega on tegemist täiesti unikaalse paigaga. 
Ei ole võimalik näha majade sisearhitektuuri, kuna tegemist on privaathoonetega (mille hinnad on astronoomilised), aga kui kenasti luba küsida, siis lasevad mõned uksehoidjad siseõuedesse sisse vaatama. 
Kunagi elas Coppedès ka maailmakuulus tenor Beniamino Gigli. 

Pärast ehitust, eelmise sajandi alguses, nimetasid nii mõnedki arhitektid seda üsna lühinägelikult "õuduste kvartaliks" - see ei mahu tõesti mitte ühessegi kategooriasse. 
Aga tegelikult on just see fantasmagooriline dešifreerimatus ning ajast väljas olemise tunne, mis on teinud Coppedèst ühe pisikese Rooma pärli.

Kui olete Roomas vaid mõned päevad, ei jäta mu kodulinna tähtsamad paigad teile palju aega, et Coppedèsse minna, aga kui aega nädal või rohkem või kui siin juba mitmendat korda, siis tasub traditsioonilistelt turistiradadelt kõrvale põigata.



Foto 2: Nicola e Pina su panoramio.com
Foto 3: viaggiandovaldi.wordpress.com
Foto 4: thewalkman.it
Foto 5: viaggiandovaldi.wordpress.com

3 kommentaari:

  1. Un cordiale saluto a te, Kristel!

    VastaKustuta
  2. Ciao Giovanni! Piacere di risentirti !:) Un caro saluto a te e alla tua famiglia :)

    VastaKustuta